Twijfelen
Twijfelen – Wie heeft het niet?
Dat je twijfelt over een besluit is heel normaal. En eigenlijk kan het zelfs zo zijn dat je niet eens weet of je een besluit moet nemen of dat je gewoonweg voelt dat je aan het “zeuren” bent. Elke dag nemen we besluiten en soms twijfelen we even of wat langer.
Echter als “twijfelen” een vorm krijgt zoals “langdurig niet een besluit durven nemen” kunnen de gevolgen daarvan heel ingrijpend zijn in je dagelijkse leven. Even een rijtje:
- Je slaapt slecht.
- Je krijgt een ander eet- of drinkpatroon.
- Je geeft je sneller over aan verslavingen.
- Je neemt ondoordachte financiƫle besluiten.
- Mensen om je heen beginnen je irritant te vinden.
- Je kunt je niet concentreren op je dagelijkse werkzaamheden.
- De gedachten waaraan je denkt, houden je de hele dag bezig.
- Je krijgt last van lichamelijke aandoeningen zoals: buikpijn, jeuk, hoofd- nekpijn.
Herken je dit? Dan zit je (bijna) vast in het nemen van een besluit.
Je dient je nu eerst af te vragen, waarom je het zo moeilijk vindt om een besluit te nemen. Veelal zul je tegen jezelf zeggen dat er teveel aspecten meewerken om een besluit te kunnen nemen. Dat is echter maar een onderdeel van je smoes om geen besluit te nemen.
Waar het om gaat is dat je “perfectie” nastreeft, geen risico durft te nemen en bang bent voor de gevolgen van je besluit. Op zich zijn dat normale en gezonde overpeinzingen. Anders wordt het als jezelf last gaat krijgen van het twijfelen.
Je komt als het ware vast te zitten in de talrijke overwegingen, waardoor juist het nemen van een besluit steeds moeilijker wordt.
Dat allemaal geconstateerd te hebben, wil ik je graag een andere kant van “twijfelen” laten zien. Daarom ga ik een eenvoudige en simpele bewering erin gooien:
Je durft (of kunt) geen besluit nemen omdat je een beleving uit je verleden nog niet hebt verwerkt. Nog eenvoudiger vertaald: Je bent bang dat mensen niet van je houden. Je voelt je minderwaardig en daardoor durf je geen besluit te nemen.
Maar hoe werkt dat dan in het heden?
Eigenlijk is het zo dat je in je onderbewustzijn op zoek bent om “een bepaalde beleving uit het verleden” opnieuw te ervaren zodat je deze beleving kunt verwerken en een gezonde plek kunt geven in je heden. Wat er dus eigenlijk gebeurd is dat je “bang” bent voor “iets”. Alleen voel je niet (of weet je niet) waarvoor je bang bent. Die angst zorgt ervoor dat je heen en weer blijft switchen tussen de voor- en nadelen van je besluit. Daarom kun je niet tot een besluit komen.
Concreet gezegd: Je hebt in het verleden een ervaring gehad die je niet hebt kunnen verwerken. In het heden ben je (onderbewust) bang voor deze “ervaring”. Omdat je onderbewustzijn deze “ervaring” wil verwerken en je dat niet toelaat, zoekt je onderbewustzijn een weg om dat toch voor elkaar te krijgen. Daarvoor zal je onderbewustzijn alles aangrijpen waar jij gevoelig voor bent. En “een besluit nemen” kan dan heel goed worden gebruikt om jou duidelijk te maken “dat je ergens bang voor bent”.
Als je dus eenvoudiger besluiten wilt nemen, dien je eerst te achterhalen waarvoor je bang bent. En zoals gezegd ligt dit meestal diep verborgen in je verleden.
Hoe verloopt dit:
- Erachter komen waar je werkelijk “bang” voor bent.
- Accepteren dat je hier bang voor (was) bent.
- Dit een vorm geven in het heden (veel erover praten).
- Leren hoe je kunt voorkomen dat je dezelfde “zich negatief nestelende gevoelens” uit het verleden opnieuw ervaart.